Strona Główna · Wasze ogłoszenia · Forum · Szukaj · Dodaj ogłoszenie środa, Wrzesień 03, 2014
Reklamy
Nawigacja
Odzyskaj podatek
Strona Główna
Wasze ogłoszenia
Artykuły
Forum
Szukaj

Dodaj ogłoszenie
Dodaj link
Dodaj artykuł


Pracownicy poszukiwani
Poszukują pracy


Mieszkanie
Telefony komórkowe
Koszty życia
Niemcy - meldunek
Pozwolenie na pobyt
Rynek pracy
Informacje ogólne
Święta i dni wolne
Ważne telefony
Ambasada i konsulaty
Własna firma
Krótkie info


Biuro tłumaczeń
Szkoła językowa
Produkcja stali w Niemczech
Polecamy
Reklamy.
Użytkowników Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 1,521
Najnowszy Użytkownik: domowaopieka
Wątki na Forum
Najnowsze Tematy
Praca dla techników ...
Szukam pracy
Monter Instalacji i ...
MURARZ MALARZ MONTER
Szukam pracy.
Najciekawsze Tematy
MURARZ MALARZ MONTER [1]
POSZUKUJĘ PRACY W... [1]
Znajomość j. niem... [1]
czy ktoś zna firm... [1]
pielęgniarka/piel... [1]
Ostatnie Artykuły
meldowanie Gewerbe
Rynek pracy w Niemcz...
Ile możesz zarobić, ...
Praca nie dla wszyst...
Reklama +
Dodaj ogłoszenie

Reklamy...
Niemcy - pozwolenie na pobyt
Pozwolenie na pobyt w Niemczech


Jeśli twój pobyt w Niemczech ma trwać dłużej niż trzy miesiące (tyle można w Niemczech przebywać bez wizy), musisz wystąpić o pozwolenie na pobyt. Nie otrzymasz go jeśli nie będziesz wcześniej posiadał zameldowania. Pozwolenie takie jest wydawane tylko w określonym celu i na określony okres czasu. Jest też podstawą do późniejszego ubiegania się o prawo do pobytu stałego.

Aby złożyć wniosek o przyznanie prawa do pobytu musisz udać się do właściwego twojemu miejscu zamieszkania biura imigracyjnego (Auslanderamt) i wypełnić odpowiedni wniosek, który tam otrzymasz. Wnioski rozpatrywane są w terminie dwóch tygodni, a w międzyczasie możesz legitymować się otrzymanym dowodem ubiegania się o pobyt w Niemczech. Pozwolenie na pobyt jest ważne tylko i wyłącznie z dowodem tożsamości okazanym w czasie jego wystawiania, także jeśli będzie to paszport i w trakcie pobytu straci on ważność, będziesz musiał wystąpić o pozwolenie jeszcze raz.

Obywatelom Unii Europejskiej zezwolenia wydawane są zwykle na pięć lat (studentom na dwa), choć jeśli twoja umowa o pracę opiewa na czas określony, możesz dostać zezwolenie jedynie na czas trwania umowy. Do złożenia wniosku będziesz potrzebował następujących dokumentów:

* paszport lub dowód osobisty
* dwa zdjęcia paszportowe
* dowód posiadania ubezpieczenia zdrowotnego
* zameldowanie
* uzyskane w ambasadzie lub konsulacie RP zaświadczenie o niekaralności (Führungszeugnis)
* uzyskane u niemieckiego lekarza lub w niemieckiej przychodni zdrowia (opłata 75-150 Euro) świadectwo zdrowia dla pozwolenia na pobyt (Gesundheitszeugnis für Aufenthaltserlaubnis)dowód posiadanie odpowiednich środków finansowych - 700 Euro na miesiąc lub umowa o pracę (ewentualnie list od pracodawcy), przy czym osoby prowadzący własną działalność gospodarczą są z tego obowiązku zwolnione, dowody te nie są czasem wymagane od obywateli Unii Europejskiej
* potwierdzenie celu pobytu w Niemczech - umowa o pracę, dowód przyjęcia na studia, dokumenty potwierdzające prowadzenie własnej działalności gospodarcze

Zanim udasz się do biura imigracyjnego, najlepiej zadzwoń tam i dowiedz się najnowszych szczegółów, zapytaj o listę potrzebnych dokumentów, żebyś nie chodził 2-3 razy celem ich skompletowania. Wymagania niemieckich urzędników czasem się zmieniają, a biurokracja powala na kolana i brak jednej pieczątki niweczy cały trud. Sprawdź też godziny urzędowania.

W urzędach imigracyjnych kolejki, często wychodzące na zewnątrz, są na porządku dziennym. Przyjeżdżaj tak szybko, jak tylko możesz. Nawet jeszcze przed otwarciem urzędu. W kolejce wynudzisz się na całe życie, więc zabierz ze sobą jakąś książkę, gazetę lub coś w tym stylu.

Gdy już odstoisz swoje, zostaniesz zaproszony na rozmowę z urzędnikiem, w czasie której sprawdzi on komplet dokumentów. Jeśli wszystko masz, całość potrwa około 10 minut. Jeśli czegoś ci brakuje, zostaniesz odesłany z kwitkiem i poproszony na kolejną wizytę.

Otrzymanie tymczasowego pozwolenia na pobyt skutkuje możliwością legalnego mieszkania w Niemczech. Biuro imigracyjne może wydać pozwolenie na pobyt stały, co równa się z możliwością mieszkania w Republice Federalnej Niemiec bez żadnych ograniczeń, jednakże bardzo rzadko dzieje się to wcześniej niż po pięciu latach mieszkania na zezwoleniu tymczasowym. Zezwolenie na pobyt uprawnia do podjęcia pracy jedynie jeśli zostało to w nim wyraźnie napisane. Złożenie wniosku o przedłużenie zezwolenia na pobyt musi nastąpić zanim upłynie ważność starego zezwolenia, żeby nie doszło do takiej sytuacji, że przez pewien okres czasu przebywamy w Niemczech nielegalnie. Może to doprowadzić do pewnych nieprzyjemności, a w skrajnych przypadkach do deportacji. Oczywiście stare zezwolenie może upłynąć w czasie gdy nie mamy jeszcze nowego, ale złożyliśmy wniosek i oczekujemy na jego rozpatrzenie.
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Po pracy
Andrychów praca
www.andrychow.info/praca/
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Reklamy
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

smazik24
26/01/2014 16:00
Firma transportowa działająca od kilku lat na rynku krajowym i zagranicznym. Posiadająca bogate doświadczenie. Podejmie się transportu zagranicznego, krajowego różnego rodzaju towarów oraz przeprowadz

JOHANA
22/01/2014 18:03
KONTAKT 49 0 17 24 41 53 17 asiajohana@interia.pl

JOHANA
22/01/2014 18:00
KAMEN BERGKAMEN WERNE Witam poszukuję pracy jako opiekunka do dziecka lub pomoc domowa( robienie zakupów, sprzątanie). Mam 25 lat mieszkam w Bergkamen, język niemiecki średni komunikatywny.

nataliamyszka
17/01/2014 15:36
e80ad

wojciech
05/12/2013 23:11
Poszukuję pracy na terenie Niemiec , montowanie sztucznej trawy na boiskach i nie tylko . Poczta : wojciech491@wp.pl

wojciech
05/12/2013 23:10
Poszukuję pracy na terenie Niemiec w charakterze lakiernika przemysłowego lub pracownika fizycznego . Poczta : wojciech491@wp.pl

Damianeek
08/04/2012 11:01
DZIEŃ DOBRY! Mam 32 lata szukam pracy w zawodzie KIEROWCY, OPERATOR, MONTAŻ-PRODUKCJA,LUB WSZELKIE INNE OFERTY(W KRAJU I ZA GRANICA).Posiadam wykształcenie; mech. poj. sam.,prawo jazdy kat;B,C+E(95)

kamila35213
28/02/2012 17:24
Grzegorz szukam pracy w Niemczech na produkcji,magazynach.Posi
adam uprawnienia na wózki widłowe.Pracowałem juz w Niemczech na produkcji oraz jako sortowacz.Mój nr tel 697436534 lub +4915163073882


grzegorzblachura
19/10/2011 08:38
Poszukujemy do pracy w Niemczech w prywatnych klinikach, pielęgniarek i pielęgniarzy posiadających kwalifikacje:  wykształcenie pielęgniarskie (średnie, licencjackie lub magisterskie)  got

dartagnan77
01/10/2011 11:50
7/10/2011 po południu jadę do Gorzowa Wlkp. z okolic Ravensburga, powrót do Niemiec 9-go wieczorem. Mogę zabrać max 1 osobę.

Archiwum
Reklamy..
Ankieta dla Użytkowników
Czy Niemcy szanują polskich pracowników?

TAK

NIE

Musisz się zalogować, żeby móc głosować w tej Ankiecie.
Copyright © 2007-2008 www.niemcy-praca.com
szkolenia bhp olsztyn
Wykłady z zakresu przepisów pożarowych
Doradztwo dla kadry kierowniczej firm
www.uslugi-bhp.info
Hurtownia tkanin bawełnianych
Najlepsze tkaniny z polskich fabryk
Materiały dla producentów ubrań
www.ewantex.pl